Parodontologija

Parodontopatija

Parodontopatija predstavlja oboljenje potpornog aparata zuba, tj. veze korena zuba sa košću. U početku se manifestuje upalom desni, kasnije povlačenjem kosti, a u poslednjim stadijumima klaćenjem zuba i njihovim ispadanjem. Glavni razlog nastanka parodontopatije jesu zubni kamenac i nedovoljno dobra oralna higijena.

Terapija se sprovodi u 4 faze:

PRVA FAZA

Odnosi se na eliminaciju zapaljenja parodontalnih tkiva i sprovodi se uklanjanjem dentalnog plaka i ostalih zubnih naslaga (ultrazvučno uklanjanje zubnog kamenca, poliranje i peskiranje zuba). Vrši se obuka i motivacija bolesnika u održavanju oralne higijene (zubne paste, interdentalne četkice, zubni konac).

DRUGA FAZA

Obrada parodontalnih džepova ili, ako su džepovi duboki, režanj operacija.

Režanj operacija  je najbolji način u rešavanju problema uznapredovale parodontopatije.

Režanj operacija se primenjuje u uznapredovanom stadijumu parodontopatije. Podrazumeva hiruršku metodu u lokalnoj anesteziji, pri čemu se Vaše desni podižu kako bi patološke promene bile uspešno uklonjene. Važno je naglasiti da nema post-operativnih tegoba – pacijenti mogu redovno obavljati sve dnevne aktivnosti. Konci se uklanjaju za 5-7 dana.

Ukoliko je izraženo povlačenje kosti i klaćenje zuba obavezno je ubacivanje veštačke kosti i membrane da bi došlo do nadoknade defekata u kosti.

TREĆA FAZA

Uspostavljanje povoljnih međuviličnih odnosa (Ortodoncija / Mobilna protetika / Fiksna protetika). Ovu fazu nije potrebno raditi kod svih pacijenata.

ČETVRTA FAZA

Održavanje postignutih rezultata podrazumeva redovni kontrolni pregled na svakih 6 meseci (ultrazvučno uklanjanje zubnog kamenca, poliranje i peskiranje zuba).

Važno je naglasiti da se parodontopatija ne leči, već se samo postojeće stanje zaustavlja.