Osetljivost zuba: Najčešći uzroci i lečenje

Senzitivost zuba je veoma čest problem koji se javlja kod mnogobrojnih pacijenata, a njegovo perzistiranje može ukazivati na različite probleme u domenu oralnog zdravlja.

Osetljivost zuba

Ipak, uvek se kao najbolji način saniranja dentalnih problema podrazumeva odlazak na vreme na stomatološki pregled, ili upražnjavanje redovnih preventivnih kontrola.

Šta je senzitivnost zuba i koji su njeni simptomi?

Senzitivnost zuba je dentalni problem koji podrazumeva nelagodnost i/ili bol i reagovanje zuba pri mehaničkom nadražaju, određenim temperaturama i u dodiru sa pojedinim supstancama.

 

Bol koji se javlja uglavnom je jak, oštar i probadajući, a najčešće traje onoliko koliko i sam nadražaj, eventualno nekoliko sekundi duže.

 

Simptomi se javljaju naglo u trenutku kada pojedemo nešto slatko, popijemo hladnu ili vruću vodu, ili iznenada malo jače pritisnemo zub četkicom ili jezikom. Uglavnom su lokalizovani na jedan zub, ali se ponekad osetljivost može javiti i kod većeg broja zuba istovremeno.

Postoje dva vida osetljivosti zuba:

Dentalna senzitivnost

Vid osetljivosti koji se javlja kada je ogoljen središnji sloj zuba dentin. Dentin je obično prekriven zubnom gleđi iznad ivice desni i mineralizovanim vezivnim tkivom (cementom), koji se nalazi ispod ivice desni. Kroz ovaj središnji sloj prolaze mnogobrojni kanalići u kojima se nalaze ogranci nervnih završetaka iz zubne pulpe. Kada dođe do nezaštićenosti dentina, toplota, hladnoća ili pritisak lako dolaze do nervnih završetaka i izazivaju to što mi osećamo kao osetljivost zuba.

 

Pojava može da pogodi samo jedan, ali neretko i više zuba istovremeno, a do nje dolazi usled:

  • oštećivanja zubne gleđi prejakim pranjem zuba,
  • loše oralna higijene koja dovodi do stvaranja kamenca,
  • nelečenog karijesa,
  • povlačenja desni,
  • izbeljivanja već ogoljenog zuba,
  • čestog konzumiranja kisele hrane ili napitaka.

 

Pulpalna osetljivost

Vid osetljivosti koji pogađa samu unutrašnjost zuba u kojoj se nalazi skup nervnih završetaka i krvnih sudova. Najčešće se pulpalna senzitivnost javlja kod samo jednog zuba, iz nekoliko razloga:

  • pojave karijesa ili infekcije,
  • postavljanja nove plombe,
  • jakog pritiska izazvanog škrgutanjem zubima,
  • u slučaju naprslog ili slomljenog zuba.

Osetljivost zuba nakon postavljanja plombe

Osetljivi zubi

Korozija zuba može sama po sebi dovesti do pojačane reaktivosti, a postavljanje ili zamena plombi može dovesti do naglašavanja reakcija zuba, koju možemo osetiti prikom zagrižaja ili žvakanja. Srećom, senzitivnost zuba nakon postavljanja plobmi traje kratak vremenski period i lako ju je rešiti, te uglavnom prođe sama od sebe u roku od nekoliko nedelja.

Ponekad zube možemo osetiti i nakon nekoliko meseci, ali razloga za brigu nema dokle god se senzitivnost postepeno smanjuje. U slučaju da bol u zubima perzistira istom jačinom duži vremenski period, potrebno je javiti se stomatologu najverovatnije zbog potrebe za dodatnim čišćenjem zubnih kanala.

 

Lečenje

Nakon uspostavljanja dijagnoze i određivanja razloga osetljivosti zuba, stomatolog će pristupiti određenom tretmanu skladno sa vašim individualnim potrebama.

Prvo će pristupiti čišćenju zuba, u slučaju preterane osetljivosti uz upotrebu lokalnog anestetika. Nakon čišćenja, zubi se najčešće premazuju preparatom na bazi fluora koji privremeno smanjuje osetljivost zuba i čini ih snažnijim, ili se upotrebljava zubni laser koji je sve popularnija metoda saniranja senzitivnosti u poslednjih nekoliko godina.

Sa druge strane, pulpalna osetljivost se leči vađenjem zubnog nerva ukoliko je sam nerv oštećen ili umire. Nerv će biti uklonjen, a prostor u kome se on nalazio zubar će ispuniti specijalnim punjenjem. Nedostatak zaštitnog sloja zuba se dodatno reparira ili plombiranjem ili stavljanjem krunice.

Korisni saveti za negu zuba kod kuće

Osetljivi zubi uzrok

Na posletku, postoje određene prakse koje možete i sami da primenjujete kako biste izbegli pojavu ili smanjili već postojeću osetljivost zuba.

Pranje zuba dva do tri puta dnevno uz upotrebu mekanih četkica, konca za zube i interdentalnih četkica je savršena praksa koja će zasigurno čuvati Vaše zube zdravim, a dah svežim.

Upotrebom posebnih pasti za osetljive zube sa dodatkom floura zajedno sa tečnošću za ispiranje zuba, koja se upotrebljava nakon pranja, maksimiziraćete efekat zaštite zuba.

U slučaju da postoji problem škrgutanja zubima u toku noći i stiskanja vilice u toku dana, važno je da se javite stomatologu povodom izrade posebne silikonske zaštite za zube okuzalnih splinotva. Ovi silikonski štitnici osiguraće zaštitu Vaših zuba i smanjiti efekte bruksizma zbog kojih može doći do pojave osetljivosti.

Svakako najbolji alat i mera zaštite za dugovečne zube i zdrav osmeh su redovne posete stomatologu i preventivne kontrole.