PRAVILNA HIGIJENA ZUBA: KAKO UKLONITI NEPOŽELJNE NASLAGE

PRAVILNA HIGIJENA ZUBA: KAKO UKLONITI NEPOŽELJNE NASLAGE

Redovno i pravilno održavanje oralne higijene je jedini način da se spreči nastanak kako karijesa tako i oboljenja desni. Pranjem zuba uklanjaju se direktni izazivači zubnog karijesa poput ostataka hrane, plaka i bakterija koje se nalaze na površini zuba. Iako je održavanje oralne higijene jednostavan postupak, većina ljudi ga ne sprovodi pravilno. Zato je važno dobro se upoznati sa metodama pranja zuba.

Klizna metoda je pogodna jer je jednostavna, lako se uči i primenljiva je za sve uzraste. Ovu metodu deci slikovito objašnjavamo tako što kažemo da zube u gornjoj vilici peremo „kako kiša pada“, a u donjoj „kako trava raste“.

Tehnika pranja zuba kliznom metodom

Čišćenje zuba uvek počinje od zadnjeg zuba u nizu ka sredini, i to prvo u gornjoj pa u donjoj vilici. Četkica se postavlja sa spoljašnje strane zuba, vodoravno u odnosu na jednu stranu gornje vilice, tako da vlakna četkice budu pod uglom od 45° u odnosu na uzdužnu osu zuba. Polovinu vlakana četkice treba postaviti da naležu na desni, a druga polovina na zube i laganim pokretima okretati četkicu prema dole. Kada dođemo do površine zuba kojom grizemo, četkicu vratimo u početni položaj bez dodirivanje zuba ili desni. Jednom takvom serijom obuhvatamo dva do tri zuba, a pokrete bi trebalo ponoviti 6 – 8 puta pre nego pređemo na sledeću grupu zuba. Lagano pomeramo četkicu ka suprotnoj strani vilice i na taj način smo očistili spoljašnje strane svih gornjih zuba.

Četkicu zatim treba postaviti na zube suprotne, donje vilice i istim pokretima (sa razlikom što su sad pokreti prema gore) čistiti spoljašnju stranu donjih zuba. Nakon čišćenja spoljašnjih strana četkicu postaviti sa unutrašnje strane i istim pokretima očistiti i te površine. Za čišćenje unutrašnjih površina gornjih i donjih prednjih zuba, četkica se postavlja paralelno sa njihovom uzdužnom osovinom, pa četkicom klizimo ka ivici zuba. Na kraju, treba očistiti i grizne površine svih zuba. To se ostvaruje pokretima napred-nazad.

Takođe treba imati na umu da se četkicom za zube čiste samo tri od pet površina zuba. Za prostore između zuba zato koristimo konac ili interdentalne četkice jer samo oni mogu odstraniti bakterijske naslage iz međuzubnih prostora. Postoje različite vrste interdentalnih četkica i zubnog konca, a njih je najbolje izabrati i pravilno koristiti po savetu Vašeg stomatologa.