Sve što treba da znate o vađenju umnjaka

Od rasta do operacije – sve što treba da znate o vađenju umnjaka

Kada govorimo o umnjacima, obično ih na neki način odvajamo iz grupe ostalih stalnih zuba. Šta je to po čemu se umnjaci razlikuju od ostalih zuba?

Za početak, većina stalnih zuba izraste do dvanaeste godine života, dok je vremenska granica za pojavu umnjaka, to jest takozvanih „trećih molara“ (kutnjaka), nešto elastičnija, pa se njihovo nicanje očekuje do 25. godine.

vađenje umnjaka

 

Upravo zbog vremena u kom niču i rastu, umnjaci se nazivaju i „zubi mudrosti“. Taj naziv imaju još od osamnaestog veka, a prema novijim istraživanjima, ljudski mozak svoju punu zrelost i razvijenost dobija oko 25. godine, u isto vreme kada se očekuje da su se umnjaci već pojavili.

Postoji međutim i mit da se umnjaci nazivaju zubima mudrosti još od antičkih vremena, i da bol prilikom izrastanja umnjaka tera ljude na razmišljanje o suštini života, te posle takvog iskustva postaju mudriji.

Problematični umnjaci – kakve komplikacije mogu izazvati?

Neretko se dešavaju slučajevi da se umnjaci kod nekih osoba uopšte ne pojave. To može da znači dve stvari: prva – zametak zuba se nikada nije stvorio, budući da neke osobe imaju takve genetske predispozicije da je maksimalan broj zuba u njihovoj vilici 28, umesto klasičnih 32.

 

vađenje umnjaka novi sad

 

Druga stvar koja može biti u pitanju je zapravo problematičnija – umnjaci nisu iznikli, ali se njihov zametak stvorio. U tom slučaju radi se o impaktiranom umnjaku – zubu koji raste, međutim nalazi se unutar vilice.

Razlozi za ovo mogu biti nedostatak mesta u vilici ili je pak sam zametak zuba pogrešno pozicioniran što mu ne dozvoljava da izraste normalno i da izbije na površinu.  

Rendgen snimkom moguće je utvrditi o kom se od ova dva slučaja radi i ukoliko je reč o impaktiranim umnjacima, neophodno je hirurško vađenje.

Bol koji se javlja kada umnjaci nisu dobro pozicionirani u vilici posledica je toga što oni, rastući unutar vilice, usled nedostatka prostora „guraju“ ostale zube.

Osim tog problema, kao i ostali zubi, podložni su stvaranju karijesa, može doći i do resorpcije korena zuba do njega, a infekcije i pojave cisti takođe se mogu naći na spisku komplikacija koje vam „osmi zub” može napraviti.

Hirurško vađenje umnjaka  

Ukoliko postoji otok oko umnjaka, bol koja se širi ka vratu i ušima, otežano pomeranje vilice, gotovo je sigurno da imate simptome impaktiranog umnjaka i da je sledeća stanica zubarska ordinacija gde će vam ga ukloniti iz vilice.  

Hirurško vađenje umnjaka nije bauk, i samo je stanica do lakšeg života, bez glavobolje i ostalih nelagoda koje zadaje „treći molar“.

 

vađenje umnjaka novi sad1

 

Sam proces je bezbolan jer se radi pod lokalnom anestezijom, tako da pacijent usled trnjenja dela vilice u kojem se nalazi problematičan umnjak, ne oseti nikakve pritiske i bol. Operacija nije ista u svim slučajevima jer su kod različitih osoba umnjaci različito pozicionirani, a bitan faktor predstavlja i stepen zakrivljenosti samog korena zuba.

Tako na primer, ukoliko je pristup ka njima otežan, hirurg pravi male rezove kroz desni uklanjajući pritom delić vilične kosti kako bi olakšao samo vađenje.

Odgovarajuća nega nakon operacije

Kada je hirurški zahvat gotov a problematičan umnjak uklonjen iz vilice, neophodna je pravilna nega rane kako bi ona što pre zacelila a pacijent mogao da se vrati obavljanju svakodnevnih aktivnosti.  

Bol i otok koji se mogu javiti posle vađenja ne treba da vas zabrinu jer su oni samo trenutni i uz pomoć saveta koje će vam stomatolog dati, brzo će nestati.

Neke od osnovnih aktivnosti koje pomažu tokom postoperacionog perioda jesu:

  • stavljanje hladnih obloga na mesto gde je operacija odrađena (Spolja! Koristiti hladne obloge, a ne led),
  • ne ispirati ranu (da bi ona zacelila neophodno je zgrušavanje krvi na operisanom području, a ukoliko se rana ispira, proces koagulacije je otežan),
  • ukoliko ste pušač, 48 sati nakon operacije ne treba pušiti,
  • jesti mekšu i ne preterano vruću hranu,
  • obavljati oralnu higijenu redovno, izbegavajući nadražavanje operisanog mesta,
  • ukoliko bol ne prestaje, javiti se stomatologu kako bi prepisao terapiju.