Parcijalne i totalne zubne proteze – savršen osmeh je više od estetike

Tokom života, različiti faktori poput paradentoze, oboljenja zubnog nerva, karijesa ili nekih drugih uzroka, mogu dovesti do gubitka stalnih zuba.

Osim što predstavlja estetski problem koji kod nekih osoba može izazvati manjak samopouzdanja, nedostatak zuba može uticati i na naše zdravlje. 

Otežano pričanje i žvakanje hrane, povećan pritisak na vilični zglob, gubljenje delova alveolarnog mosta i narušena simetrija lica samo su neki od neugodnosti koje dolaze sa bezubošću ili pak krezubošću. 

Proteze su mobilna pomagala koja nadoknađuju izgubljene zube i okolna tkiva, mogu se samostalno vaditi kako bi se redovno održavala pravilna higijena usne duplje. 

Parcijalna protetika

Delimične, to jest parcijalne proteze su rešenje kada je reč o gubitku manjeg broja zuba. Postoje parcijalne akrilatne proteze koje se izrađuju od akrilata i parcijalne skeletirane proteze koje u sebi imaju ugrađen metalni skelet, što ih čini za nijansu izdržljivijim od prve opcije.  

Parcijalne akrilatne proteze nazivaju se još i pločaste, i one se oslanjaju na desni i uz pomoć metalnih kukica pričvršćuju za već postojeće zube u vilici. Ona je najsličnija totalnoj protezi, izrađuje se kada ne postoje uslovi da se napravi most. 

Dobra strana akrilatnih  proteza je ta što su ekonomski gledano najpristupačnije, sa druge strane one su najnestabilnije, najviše pokrivaju nepce i ne mogu ravnomerno da prenose sile žvakanja što može dovesti do oštećenja prirodnih zuba i vilične kosti.  

Skeletirane proteze predstavljaju nešto bolji način parcijalnog nadomeštavanja zuba. Pored metalnog skeleta koji se nalazi u njihovoj osnovi i obezbeđuje stabilnost, one u znatno manjoj meri prekrivaju nepce pa tako obezbeđuju prirodniji osećaj. 

Osim metalnih kukica, njihovo pričvršćivanje se može obezbediti i pomoću preciznih vezivnih elemenata koji se uopšte ne vide jer su sakriveni u nekom od postojećih zuba, pa je estetski gledano ovo prihvatljivije rešenje.  

 

Parcijalna protetika Parcijalna protetika 2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Savremene elastične proteze  

 

Valplast proteze nazivaju se još i silikonske, napravljene su od termoplastičnog biokompatibilnog materijala koji ne izaziva nikakve nuspojave.

Na temperaturi usne duplje ovaj materijal postaje savitljiv što omogućava prirodan osećaj i lako navikavanje na nošenje proteze. 

Estetski zadovoljavaju visoke kriterijume budući da ne sadrže metalne delove, a svetloroze boja od koje su napravljene čini protezu neprimetnom.  

Defleks proteze prave se od termoplastičnog poliamida koji im omogućava istovremenu elastičnost i čvrstinu. Mala specifična težina ovog materijala omogućava da se proteze izrađuju u veoma tankom sloju, pa njihovo korišćenje ne izaziva nikakve smetnje i uz to obezbeđuje da se boja desni providi kroz protezu što zubima daje prirodan izgled.

Fleksibilne kukice kojima su pričvršćene čuvaju gleđ. Mogu se kombinovati sa različitim vrstama zuba, bilo kao totalne ili parcijalne proteze.  

Totalne proteze

 

U slučajevima kada u vilici ne postoji nijedan prirodan zub, parcijalne proteze ne mogu biti opcija jer nemaju za šta da se prikače. Tada je rešenje za bezubost umetanje totalnih proteza koje nadoknađuju izgubljene zube kao i nedostatak alveolarnog grebena.

Prilikom izrade ovih proteza vodi se računa da se oblik, boja i veličina prilagode jedinstvenim potrebama svakog pacijenta.

Parcijalne i totalne zubne proteze

 

Neophodno je da su meka tkiva u usnoj duplji zdrava, kao i da ne postoje zaostale kosti ili slične prepreke koje bi ometale stabilnost proteze i mogle da stvore neželjene komplikacije. Baza proteze i sami zubi mogu biti izrađeni od različitih materijala.