Implantologija – prednosti dentalnih implanata

Kada nas prođe početni strah od zubara, gubljenje zuba nam izgleda kao prava katastrofa. Kao stomatolozima, cilj nam jeste da pre svega sačuvamo prirodan zub, jer održanje zuba u vilici znači i snažniji zagrižaj, pravilan oblik lica i zdraviji organizam. Ali, u slučaju kada je zub potrebno odstraniti ili u situacijama kada dođe do pucanja, povrede ili potpunog gubitka zuba, postoje brojni načini zamene poput proteza, mostova i implanata. 

Zašto baš implanti? Šrafovi se instaliraju u viličnu kost,  i na taj način predstavljaju nosače budućih keramičkih krunica. Ovako omogućavamo da se šupljina ispuni, i da vilična kost dobija podražaje koji imitiraju prirodni zub. Posledično, čuvamo zdravlje vilične kosti i organizma. U odnosu na ostale metode reparacije nedostajućeg zuba, implanti imaju mnoge benefite.

Prevencija gubljenja koštane mase vilice

Gubljenje zuba nije nelagodno samo zbog bola koji osećamo, već i zbog trajnijih posledica gubljenja gustine vilične kosti. Da bi se održala zdravom, vilična kost zahteva stimulaciju u vidu zagrižaja. Implanti su jedini vid zamene zuba koji, svojom fiksiranošću imitiraju prirodni zagrižaj i na taj način obezbeđuju optimalnu stimulaciju.

Čuva oblik lica

Zubi čine važan faktor i u estetici lica, jer podržavaju njegov oblik. Pri njihovom nedostatku, usne nam mogu postati tanje, dok donji deo lica kreće da se povlači ka unutra. Ovakve promene čine da izgledamo starije nego što jesmo. Dentalni implanti, imitirajući prirodne zube, sprečavaju neželjene promene.

dentalni-implanti

Omogućava prirodan govor

Nedostatak zuba se može čuti u vidu šuškanja i nemogućnosti pravilnog izgovaranja reči. Za razliku od proteza, kod kojih može doći do ispadanja iz ležišta i otežanog govora usled klimanja, implanti su fiksirani i pravilno ispunjavaju šupljine. Omogućavaju nam da pričamo prirodno i lako, baš onako kako smo navikli.  

Podržavaju susedne zube

Gubljenje jednog zuba može dovesti do pomeraja susednih zuba i narušavanja pravilnog oblika vilice. Dentalni implanti preveniraju ovakve pomeraje popunjavajući šupljinju nedostajućeg zuba, i na taj način nam obezbeđuju pravilan osmeh.

Čuvaju nas od neprijatnosti

Proteze mogu učiniti da se osećamo nelagodno kada pričamo, jedemo ili se smejemo u javnosti zbog vidljivih pomeraja unutar vilice, ili ispadanja iz ležišta. Zubni implanti nas, zbog svog načina ugradnje, čuvaju od ovakvih neprijatnosti, čak grade samopouzdanje.

Čine nas lepšim

Implanti nam poboljšavaju kvalitet života menjajući zube tako da izgledaju, osećaju se i funkcionišu kao prirodni. Izgledamo mlađe, samopouzdanije, više se smejemo i komuniciramo sa drugima.

Nakon decenija istraživanja, isprobavanja i ispitivanja, stomatolozi danas imaju mogućnost da svojim pacijentima ponude ono što priroda nije – treće stalne zube.