Bela plomba: sve što treba da znate o kompozitnim ispunima pre odlaska kod zubara

U poslednjih nekoliko godina, gotovo da ne postoji osoba bez barem jedne plombe u zubima.

Pojava koja sugeriše da je problem javljanja karijesa i neredovnih poseta zubaru vrlo frekventan.

Bela plomba | kompozitni ispuni

 

Koliko često i u kojoj meri će se karijes formirati umnogome zavisi od genetike ali i opšteg načina života osobe – ishrane, oralne higijene, konzumiranja alkohola, cigareta, preterane konzumacije slatkiša i zaslađenih sokova.

U slučaju njegove pojave, najbolje je da odmah posetite stomatologa, kako bi se na vreme sprečilo dalje širenje. Ukoliko dođe do toga da se karijes ipak proširi, mogu se javiti mnogo veći problemi u oralnom aparatu – od toga da on zahvati jedan ili više zuba, ošteti zubni živac, do potrebe da se zub zahvaćen karijesom izvadi.

Šta je plomba (ili blomba)?

Ponekad pacijenti nisu sasvim sigurni kako glasi tačan naziv ovog pojma – da li je u pitanju plomba ili blomba. Razjašnjenje ove dileme je – plomba, reč francuskog porekla (plomb) koja znači pečat.

Plomba u stomatološkom kontekstu predstavlja veštački ispun kojima se popunjava rupa nastala u zubu zbog mehaničkog uklanjanja karijesnih masa ili sanirajem frakture dela zuba. Cilj njenog postavljanja je upravo postizanje normalne funkcije i oblika zuba.

Pre nego što se pređe na ispunjavanje zuba, stomatolog najpre uklanja kvar specijalnom bušilicom, potom čisti zubnu šupljinu, i na kraju ispunjava zub materijalom za plombiranje. Na ovaj način sprečava se ponovni prodor bakterija, a takođe i prevenira novo stvaranje karijesa i njegovo širenje.

Premda su poznati materijali za zubne ispune zlato, porcelan, kompozitni ispuni (bele plombe) i amalgam (crne plombe) u ProSmile ordinaciji u Novom Sadu, favorizujemo kompozitne ispune nemačkog i japanskog kvaliteta. Ovi tipovi ispuna su poznati i kao bele plombe.

Ovi tipovi ispuna su naš favorit prvenstveno jer stvaraju mikromehaničku i hemijsku vezu sa zubnim tkivom, te je šansa za pojavu sekundarnog karijesa ispod plombe mnogo manja. Sastojci od kojih se prave se mešaju i postavljaju direktno u zubnu šupljinu, gde se veoma brzo stvrdnu i momentalno sprečavaju ulazak hrane u zub, a nakon njihovog postavljanja možete odmah i jesti.

Ujedno, njihova boja je približna prirodnoj boji Vaših zuba, te je prirodan osmeh zagarantovan.  

Svojom visokom estetičnošću i funkcionalnošću bele plombe ispunjavaju sve kriterijume savremene estetske stomatologije.

Kako da prepoznate da Vam je potrebno plombiranje?

Pacijenti često imaju nedoumicu povodom toga kako da sami primete da li je prisutan kvar na zubu i da li postoji potreba za intervencijom. Odgovor na to pitanje je – vrlo teško! Zbog specijalne aparature koja se koristi, samo stomatolog može da utvrdi da li kvar postoji i da postavi dijagnozu.

Bela plomba | kompozitni ispuni 2

Sve što ne deluje uobičajeno stomatolog će proveriti specijalizovanim istrumentima, a može i da Vas uputi na snimanje zuba ili cele usne duplje. Na osnovu pregleda dalje se utvrđuje tip tretmana, lečenja i način reparacije zuba.

Da li da očekujete bol tokom popravke i plombiranja zuba?

Mnogim pacijentima popravka, bušenje zuba i samo plombiranje mogu da budu izuzetno neprijatni, međutim uz pomoć lokalne anestezije koju dobijate, svaki bol i neprijatnost potpuno iščezavaju.

 

U našoj ordinaciji, sve intervencije se obavljaju brzo i jednostavno sa ciljem Vaše potpune ugodnosti. A uz pomoć visokokvalifikovanog osoblja i otvorene komunikacije sa pacijentima možete da se oslobodite svake neizvesnosti i straha od zubara.

Sama procedura je vrlo jednostavna i sastoji se od sledeća četiri koraka:

  1. primanje lokalne anestezije u odgovarajućem rejonu mekog tkiva,
  2. uklanjanje kvara specijalizovanim bušilicama i čišćenje oštećenih delova,
  3. postavljanje kompozitnih ispuna,
  4. poliranje tretiranog zuba kako bi se obezbedio njegov lep izgled i prijatan zagrižaj.

Najbolji savet koji uvek za Vas izdvajamo su adekvatne mere prevencije poput pravilne oralne higijene, zdrave ishrane i životnih navika, ali i redovnih odlazaka kod stomatologa. Na ovaj način smanjićete potrebu za stomatološkim intervencijama i rizik od gubljenja zuba, a Vaš osmeh ostaće besprekoran.