10 naminica za zdrave i jake zube

Šta je važno za zdravlje zuba?

Ako je tvoj odgovor pranje zuba bar dva puta dnevno i upotreba četkice i konca, na dobrom si putu! Međutim, ono što nas najviše čuva jeste balansirana ishrana. Ne kaže se džabe “Zdravlje na usta ulazi!”.

Narušavanjem odnosa među nutrijentima koje unosimo, remetimo ne samo pH vrednost usne duplje, nego i naš celokupni imuni sistem. Ova dva faktora mogu voditi teškoćama u odbrani od infekcija, čestim upalama desni, i, posledično, gubitku zuba.

Koje namirnice sadrže potrebne minerale i vitamine?

Sir, mleko i jogurt – Japanski istraživači su pokazali da mlečne kiseline i probiotici smanjuju rizik od upale desni i gubljenja zuba. Mleko i jogurt su nisko kiseli proizvodi koji, sa niskim sadržajem šećera, održavaju pH vrednost usta u ravnoteži. Sir sadrži agense koji se prirodno bore protiv karijesa. Bogat je kalijumom i fosfatom, vitaminima koji jačaju zube.

Jabuke – „Jabuka na dan i doktor iz kuće van“, isto važi i za zubara. Iako ne može zamenjeniti pranje zuba, jabuka nam može povećati lučenje pljuvačke u ustima, i pomoći će nam da privremeno očistimo zube. Njena vlaknasta struktura stimuliše desni, dok grickanje jača vilične mišiće. Bogata je i vitaminom C koji ojačava naš imunitet. Poznato je da bez ovog vitamina može doći do skorbuta, takozvane „gusarske bolesti“, koja podrazumeva krvarenje desni i ispadanje zuba.

Banane –Iako obiluju prirodnim šećerima, ne štete zubima. Nasuprot, bogate su vitaminima i mineralima koji čuvaju naše zube. Dobar su izvor energije i preporučljive grickalice koje mogu da zamene slatkiše.

Jagode – Samo pola šolje jagoda zadovoljava 70% naše dnevne potrebe za vitaminom C. Pored toga što su ukusne, ove voćke su takođe dobre u sprečavanju nagomilavanja bakterija i ostataka hrane na zubima.

Celer – Možda ćemo često čuti da je bezukusan, ali prednosti njegovog konzumiranja su mnogobrojne. Spada u čvrsto povrće koje pomaže u jačanju viličnih mišića, produkovanju veće količine poljuvačke i čišćenju zuba. Takođe, dobar je izvod vitamina A i C koji jačaju zube i desni.

Šargarepa – Koji ti je vrag šefe? Zašto još uvek ne grickaš šargarepe? Pune su vlakana, tvrde i bogate vitaminom A – svime što nam je potrebno za jake zube. Pri tom su i niskokalorične što ih čini idealnom popodnevnom grickalicom.

Lisnato povrće – Nešto što nikako ne možemo da zaobiđemo kada su u pitanju zdrave namirnice. Kalcijum iz ovog povrća jača našu zubnu gleđ. Spanać i blitva su takođe bogati gvožđem i folnom kiselinom (vitamin B9) koji imaju brojne benefite po zdravlje organizma.

Bundeva – Jesenja mešavina vitamina i minerala. Sadrži gvožđe koje štiti naš jezik i desni, kao i magnezijum koji, sa kalcijumom, jača kosti i zube. Možemo je jesti pečenu, čorbastu ili u piti, ali svakako je nezaobilazan deo jesenje trpeze.

Jaja, meso i riba – Namirnice koje daju snagu. Hrana životinjskog porekla sadrži brojne minerale i vitamine koji igraju veliku ulogu u izgradnji kose i kostiju. Ujedno, grade naš imuni sistem, bez kog ne bismo mogli da se odbranimo od upala.

Koštunjavi plodovi – Niskog sadržaja šećera, bogati su proteinima i mineralima važnim za celokupno zdravlje organizma. Grickanje koštunjavih plodova stimuliše proizvodnju pljuvačke, što je veliki faktor zaštite zuba.

Dakle, zapamti da kada gledaš neki zanimljiv film, uvek možeš da zameniš grickanje čokolade voćnom salatom. Na taj način održavaš zdravlje, čistiš zube i smanjuješ verovatnoću javljanja neželjenih upala desni ili kvara na zubima.